Aivot terveeksi ruokavaliolla – vai vauhtia sokerilla?

Aivot terveeksi ruokavaliolla – vai vauhtia sokerilla?

Tammikuussa myydään taas terveyttä ja helppoa painonpudotusta. Näistä uskomattomista lupauksista olemme valmiita maksamaan ja terveysbisnes tietää sen. Itse aloin syyskuun alussa pohtimaan, miten voisin saada ruokavaliostani aivoystävällisempää. Kun kesä ja marjakausi loppui huomasin, että marjojen ja  laadukkaan kotiruuan lisäksi söin jopa roskaruokaa ja olo oli jotenkin… tukala. 

Aivovamman saaneen ideaali ruokavalio sisältää parhaimmillaan hyvän valikoiman erilaisia proteiinin lähteitä ja runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Sokerit tuovat aivoille nopeaa energiaa, mutta vaikutus vireystilan nostajana on varsin lyhyt. Sen vuoksi sokerit, juurekset ja viljat suurissa määrin ovatkin vältettävien ravintoaineiden listalla.

Proteiinit ovat tärkeitä muun muassa lihasten kehityksen, aivojen uudelleen organisoitumisen ja uusien yhteyksien muodostumisen, vastustuskyvyn ja hormonaalisen toiminnan takia. Proteiinit koostuvat aminohapoista, ja ihmisen tarvitsemat aminohapot ovat helposti saatavissa eläinperäisen ruoan proteiineista. Aivovamman saaneen proteiinin tarve on lähes kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

Kokeilin ketokaupan Slim konjak -riisiä, hyvää ja erittäin vähähiilihydraattista, mutta jokapäiväiseen käyttöön turhan arvokasta.

 

Jokainen tietää, että ruokavalion noudattaminen vaatii itsekuria. Pienillä rahavaroilla on oltava myös kekseliäs. Erilaisia dieettejä menee ja tulee, mutta faktat ihmisen fysiologiasta ovat ja pysyvät. Jos ravintoa tankkaa enemmän kuin mitä tarvitsee ja kuluttaa, varastoituu se ympäri kroppaa hitaasti, mutta varmasti. Motivaation lähteet vaihtelevat itse kullakin, yksi haluaa laihtua, toinen voida paremmin, kolmas olla virkeämpi ja neljäs kasvattaa kuntoa.

Aivovamma aiheuttaa itselleni neurologista väsymistä. Se on väsymystä mikä ei tunnu normaalilta, eikä se poistu nukkumisella. Väsymys tuntuu kokonaisvaltaiselta uupumiselta. Päivät ovat kuitenkin erilaisia ja vireystilat vaihtelevat. Joskus toimintakyky on melko hyvä, kun toisinaan sängystä ei jaksaisi nousta lainkaan. Väsyttävintä on aivoihin kohdistuva rasitus, esimerkiksi keskittymistä vaativa tekeminen.

Väsymykseen meistä jokainen syö helposti sokereita. Niistä saa nopean nousun, mutta alas tipahtaa äkkiä.  Onnettomuudesta johtuva niskavamma karsi rankasti liikuntaharrasteita ja lajeikseni jäivät kävely ja vesijuoksu. Painoa kertyy huomaamatta ja helposti. Painonnousun tuo mukanaan lisää kipuja, joten huono syöminen yhdessä vähäisen liikunnan kanssa on mahdoton yhtälö. Itsestään on pidettävä hyvää huolta.

Aloittaessani ketogeenistä ruokavaliota, tein kahdelle viikolle ateriasuunnitelman. Näin pääsin hyvään alkuun. En tunne nälkää tai janoa aivovamman takia, joten paperille kirjattu viikkonäkymä oli loistava apu. Allergiat rajoittivat jonkin verran suunnittelua.

 

Omat terveydelliset apujoukkoni ovat ruokavaliosta ja -listasta puhuneet minulle tietysti jo kauan. Mutta sitten kun sen itse keksii uudelleen, laatii oikeasti ruokakalenterin ja tarttuu toimeen – siihen myös sitoutuu. Dadaa! 

Syyskuussa aloin noudattamaan ketogeenistä ruokavaliota, jossa syödään perinteisiä ravintosuositusta vähemmän hiilihydraatteja ja rasvan määrää lisätään. Kyseessä ei ole kuitenkaan tekosyy syödä pekonia enemmän. Paljon vihanneksia, kohtuullisesti proteiinia ja vähän sokereita ja viljoja. Käytännössä ruokavalioni on proteiinia pähkinöistä, vihanneksista, lihasta, kanamunista ja hiilihydraatteja hedelmistä ja marjoista. Kertyneet kilot saivat kyytiä tasaisella vauhdilla. Syyskuun alusta lokakuun loppuun mennessä painoa lähti 6,5 kiloa. Vointi oli huomattavasti parempi. Ainoa ’radikaali’ muutos entiseen oli sokerin ja höttövehnän karsiminen pois – paluu ruotuun, ja se kannatti. 

Aloitan päiväni nykyään rasvateellä. Keitän teen, lisään ruokalusikallisen kapryyliöljyä, voita ja kollageenijauhoa. Sekoitan kaikki blenderissä ja nautin tehokkaasta startista päivään!

 

Ruokakalenterin rakentaminen helpottaa ehdottomasti arkea ja muistia, mutta voisi olla hyvä käydä omaa ruokavaliota läpi myös ammattilaisen kanssa. Itse keskustelin mm. ravintoterapeutin ja fysioterapeuttien kanssa sekä luin mm. aivovammaisten ruokavalioon liittyvää kirjallisuutta. Riittävän monipuolisesti rakennettu ruokavalio sisältää nimittäin hyvät määrät myös vitamiineja ja hivenaineita. Pelkästään omien mieltymysten ohjailemana monipuolisuus helposti unohtuu. Tai sitten on vain vaikea keksiä ideoita ja vaihtelua ruokalistalle. Olen aina tykännyt hyvästä leivästä, ja iltaisin rakastan syödä leipää ja juustoa telkkarin ääressä. Testasin erilaisia vähähiilihydraattisia leipä reseptejä, mutta lopulta päädyin kehittämään oman. Tässä teille resepti, joka on myös mies testattu! Heh.

Keto sämpylät

Vinkki! Hevosille myytävät chiansiemen pakkaukset ovat huomattavasti halvempia kuin marketista löytyvät pienet pussit.

 

3 kananmunaa

0,5dl kermaa

100g pellavarouhetta

0,5tl suola

0,5-1 lt leivinjauhe

25g mantelijauho

noin 1dl siemeniä esim. seesaminsiemen, kurpitsansiemen, chiansiemen

hieman murskattua nokkosta

25g voi

200g mozzarella raaste

Sekoita kuivat aineet ja nesteet erikseen. Yhdistä ja sekoita huolella. Nosta leivinpaperin päälle kahdella lusikalla. Paista kierto-ilmalla 200’C noin 10min.

 

Laadukas ruoka on kallista, mutta viitseliäs googlaa ja löytää. Viime tammikuussa kokosin yhteen postaukseen 9 säästövinkkiä ruokamenoihin, kirjoituksen löydät täältä. Luomuruoka, pähkinät ja muut ovat usein tosi arvokkaita, eikä Kelan pienillä tuilla sellaisia täyshintaisena osteta. Fiksuruuan kautta löysin syksyllä ketogeeniseen ruokavalioon löytyviä tuotteita paljonkin: mantelijauhoja, pähkinöitä, hasselpähkinärouhetta, majoneesia, sokeritonta tummaa suklaata ja saksanpähkinäjauhoja. Fiksuruoka myy kotimaista hävikkiruokaa jopa -90% alennuksella.

Itselläni tavoitteena on voida paremmin, kuntoutua ja syödä terveellisesti. Ruokavalio on tuonut minulle mukanaan onnistumisen ja tuloksia. Onko erikoisruokavalio muuttunut pysyväksi? Espanjan reissulla ja sen jälkeen joulun aikaan sokeriherkut ovat maistuneet, mutta kun ruokavalio on pääsääntöisesti kunnossa ei herkuista tarvitse mielestäni murehtia. 

  • Jos et ole vielä seuraa minua ja Uuno aputassua Facebookissa tai Instagramissa, tule mukaan!
  • Kirjoitan blogiani ja somesivustoa avustettuna.
  • Fiksuruoka.fi ruuat saatu yhteistyössä.
  • Kirjoituksista ei makseta minulle palkkiota.
Kommentoi