Avustajakoiran kouluttaminen on myös kuntoutusta

Avustajakoiran kouluttaminen on myös kuntoutusta

Ihana pieni pallero muutti tasan vuosi sitten meille ja koiran hankkiminen on paras asia, mitä onnettomuuden jälkeen on tapahtunut. Labradorinnoutaja Uuno oli meille saapuessaan seitsemänviikkoinen. Koulutus on ollut ja on minulle loistavaa aivovamma kuntoutusta. Meidän ekasta kuukaudesta voit lukea aiemmasta kirjoituksestani, alla linkki:

Avustajakoiraoppilas Uuno ei ole vain ystävä, tuleva apuväline tai työntekijä

Ennen onnettomuutta koulutin hevosia positiiviseen vahvistamiseen perustuvalla koulutustavalla, joten eläinten kouluttaminen ja koulutustekniikka tulevat suoraan selkärangasta. Vammautumisen jälkeen asioita piti kuitenkin soveltaa eri tavalla, sillä esimerkiksi en saanut otettua namipussista yhtä koiran herkkua ja annettua sitä Uunolle. Käsien motoriikka ei toiminut riittävän hyvin ja joko nameja ei tarttunut ollenkaan käteen tai sitten niitä tuli kokonainen kourallinen. Pikkuhiljaa kuitenkin motoriikka parani, koska toistoja tuli niin paljon. Vuodessa kädet ovat kehittyneet mielestäni paljon, vaikkakin liikeradat ovat vielä pielessä ja vapinaa on paljon. Joskus käy niin, että kaadan vahingossa koko namipussin. Sekös ei haittaa labradorinnoutajaa lainkaan.

Pentuaikana kärsin todella kovasta migreenistä ja oksentelusta, sillä pennun tasolle palkkaaminen ei sopinut yhtään vaurioituneelle niskalleni ja huonolle tasapainolleni. Alla olevasta pentukoulussa otetusta videosta näkee, miten pienestä niskan asennon muutoksesta on kyse. Yleinen kuormittuminen ja tasapaino ongelmat näkyi myös kaatumisina. Onneksi Uuno kasvoi nopeasti ja siitä tuli aika korkea sekä jymäkkä koira. Nyt Uuno jo pystyy tukemaan minua.

Heti Uunon kotiuduttua sosiaalistin sen huolellisesti. Uuno on kulkenut mukanani lähes joka paikassa. Olemme harjoitelleet mm. messuilla, pelastuskoirien raunioradalla, mielenosoituksessa, kaupoissa ja kauppakeskuksissa. Uunon ollessa viiden kuukauden ikäinen aloimme ystäväni innoittamana käydä Match Showssa. Oli mukavaa löytää yhteinen harrastus, jota pystyin rajoitteistani huolimatta harrastamaan ja samalla Uuno sai aivan loistavaa häiriötreeniä. Koska Uuno osoittautui erittäin voitokkaaksi, kävimme myös oikeissa näyttelyissä.  Voit lukea meidän mätsärikäynneistä täältä: 

Ekat kilpailut vammautuneena

Kesällä olimme paljon mökillä ja paukkutestasin Uunon tuolloin ensimmäistä kertaa. Uuno ei reagoinut mitenkään. Mökillämme on lakatut ja puiset avoportaat, jotka ovat liukkautensa ja kuperan muotonsa vuoksi koirien kannalta haastavat. Uuno alkoi pelätä niiden kulkemista ja yleisti nopeasti jännityksen myös muihin portaisiin. Teimme eläinkouluttaja Petra Saarmanin kanssa paljon töitä ja kävimme mm. Pelastuskoirien raunioradalla harjoittelemassa haastavia avoritiläportaita. Hiljalleen Uuno alkoi kulkea taas portaissa rohkeammin, mutta pyrki vielä edistämään paljon. Nyt tietyntyyppiset portaat jo sujuvat, mutta uusissa ja liukkaissa portaissa Uuno haluaisi vieläkin mennä vauhdilla. Portaissa kulkemista pitää treenata vielä paljon ja tässä henkilökohtainen avustajani sekä puolisoni on isossa roolissa, koska itse en pysty huonon tasapainoni ja niskavamman takia palkitsemaan Uunoa portaissa. Tai kokeilin tällä viikolla ja kaaduin heti melko pahasti, joten taidan nyt suosiolla jättää asian treenaamisen muille. 

Toteuttamassa unelmaa avustajakoirasta

Syyskuussa upeasti kontaktissa kulkenut Uuno muuttui täysin. Ensin alkoi hihnassa vetäminen hajuja kohti. Niskani ei kestänyt sitä ollenkaan ja kävelykykyni heikkeni. Sitten Uuno alkoi vetää muita koiria kohti ja lopulta myös haukkumaan niille. Lisäksi Uuno alkoi käyttää tyynyjä rakastajattarinaan. Vihdoin viimein sain ajan eläinlääkärillemme Suvi Laukkaselle, jossa Uuno sai ensin hormoonipiikin yliseksuaalisuuteen ja vuoden lopussa se myös kastroitiin. Tämän jälkeen Uuno on rauhoittunut huomattavasti, mutta vieläkin joudumme tekemään todella paljon töitä, jotta toisten koirien ohittaminen sujuisi rauhallisesti.

Eläinlääkäri huomasi myös, että Uunon korvissa on hiivaa. Lääkekuuri ei juurikaan tehonnut, joten nyt selvitämme onko Uuno mahdollisesti allerginen jollekin ruualle. Uuno oli niin voitokas mätsäreissä, että se on syönyt sekaisin ties mitä nameja ja ruokia, joten eläinlääkärin suosituksesta päädyimme nyt eliminaatiodietin aloittamiseen. Tällä hetkellä Uuno saa syödä vain hevosen lihaa ja bataattia. Tulen kirjoittamaan allergia dieetistä, kun nähdään mitä tapahtuu. 

koirien allergiat

  • Herättikö kirjoitus jotain kysymyksiä? Jätä kommentti. Avustajakoirista voit lukea lisää Avustajakoirayhdistyksen sivuilta www.avustajakoira.fi 
  • Jos et ole vielä seuraa minua ja Uunoa Facebookissa tai Instagramissa, tule mukaan!
  • Kirjoitan blogiani ja somesivustoa avustettuna. Esimerkiksi ystäväni ja henkilökohtainen avustajani auttavat tekstien ja postauksien kanssa, sillä omat voimarani ovat kovin vähäiset. Kannattaa myös lukea kirjoitukseni ”Blogitekstin kirjoittaminen”, josta selviää tarkemmin miten aivovamma vaikuttaa asiaan.

Kommentoi