Aivovammautuneen yrittäjän arkea hevostapaturman jälkeen

Heppamaailman Hullut Päivät

Heppamaailman Hullut Päivät

Tuntui, että koko hevoskansa oli viikonloppuna Tampereella ja sekös oli aivan ih-ha-haa-ihanaa.

Tänä vuonna Hevoset-messut oli näkyvästi mukana Kyllä kypärälle -kampanjassa. Messuilla oli Kyllä kypärälle -osasto, oma kouluratsastusluokka ja mikä tärkeintä – kaikilla ratsastajilla ja toimihenkilöillä, jotka toimivat hevosten läheisyydessä messuilla oli kypärä päässä!

Lauantaina osastollamme vieraili Suomen nuorin yrittäjä Korumies Arvi. Hän osti tekemillään koruilla oman hevosen. Näen Arvissa ja minussa paljon samaa – minun ensimmäinen torikojuni sijaitsi Karkkilan Haapalassa vuonna 1997. Olin tuolloin noin viisivuotias ja kauppasin mansikoita tien varressa. Tuolloin olin osallistunut jo ensimmäisiin ratsastuskilpailuihin ja keräsin rahaa omaan hevoseen. Ala-asteella sain oman hevosen ja kertyneillä säästöillä ostin hevoselleni satulan ja muita tarvikkeita sekä maksoin tallivuokraa. Koko lapsuuden sekä nuoruuden tein kovasti töitä, jotta pystyin rahoittamaan rakkaan hevosharrastuksen ja myöhemmin hevosalan opinnot.

Neuropsykologian erikoispsykologi, tohtorikoulutettava Jaana Sarajuuri oli myös tavattavissa osastolla lauantaina. Jaana on antoi tärkeää tietoa aivovammojen ehkäisystä ja infoa lukuisille vammautuneille ratsastajille, jotka kävivät häntä tapaamassa.

hevoset-messut
Toimittaja ja Kavioliitossa 30v -bloggaaja Katja Ståhl piipahti Back on Track -asiantuntija Toni Niemisen isännöimällä Kyllä kypärälle -osastolla.

 

Uusi todella kätevä Tallipäiväkirja ilmestyi lauantaina ja todella moni messukävijä tuli heti aamusta hankkimaan omansa – ensimmäinen painos kirjasta on pian myyty. Mikäli et päässyt messuille, voit vielä hankkia Daintys verkkokaupasta Tallipäiväkirjan huikealla messualella vain 14,90€ (norm. 24,90€). Niitä on enää vähän jäljellä, joten toimi pian!

Sunnuntaina esteratsastaja Anna-Julia Kontio piipahti esteklinikan jälkeen osastollamme. Juuli laittoi nimikirjoituksensa uuteen Tallipäiväkirjaan ja Daintys arpookin yhden Anna-Julian nimmarilla varustetun Tallipäiväkirjan mun Facebook sivuilla!

Anna-Juulia Kontio

Tietoisesti Taitava Ratsastaja -konseptin taustalla oleva ratsastuspsykologi Anna Andersén on ratsastajiin erikoistunut urheilupsykologi ja psyykkinen valmentaja. Anna vieraili osastolla sunnuntaina. Anna sanoo #kylläkypärälle ja Tallipäiväkirjalle!

 

Sunnuntaina Olga Temosen juontama “Taito lisää turvallisuutta – tunnista, ennakoi ja valmistaudu” -keskustelupaneeli keräsi niin paljon kuuntelijoita, ettei kaikki mahtuneet istumaan.  Tärkeiksi turvallisuutta lisääviksi teemoiksi nousi mm. hevosen johdonmukainen ja reilu kouluttaminen sekä valmistaminen erilaisiin asioihin, turvavarusteiden käyttö, tallitilojen siisteys, ympäristön hallinta (tilaa lumenpudotus, älä pidä koiria tallilla vapaana), hevoskauppa ja siinä eri asiantuntijoiden käyttö (valmentaja, eläinlääkäri),  valmentajan ja ratsastuskoulun huolellinen valinta sekä hevosenlukutaito.

Paneeliin osallistui joukko hevosalan huippuammattilaisia:

– eläinten käytösneuvoja ja hevosten valmentamisen, käyttäytymisen ja kouluttamisen maisteri Jaana Pohjola

– valmentaja, eläintenkouluttaja AT Anna Kilpeläinen

– master-opettaja, ammattivalmentaja Anu Korppoo

– estevalmentaja, kilparatsastaja Matti Eklund

– kilparatsastaja Henri Ruoste

– sekä minä, ratsastusonnettomuudesta toipuva ratsastusvalmentaja Saara Auvinen.

Mitä kaunein kiitos ihanasta viikonlopusta! Tälläinen viikonloppu on aivovammautuneelle erittäin kuormittava, vaikka välillä kävinkin vetämässä ‘happea’ ja minulla oli monta apuria mukana. Valmistauduin kuitenkin hyvin etukäteen lepäämällä ja tämän viikon aion vain toipua messuista. Marraskuussa 2016 olen kertonut “Väsymys, johon uni ei auta” -postauksessani tarkemmin, miten tälläinen kuormitus vaikuttaa toimintakykyyni.

 

  • Jos et ole vielä seuraa minua ja Uunoa Facebookissa tai Instagramissa, tule mukaan!
  • Teen Kyllä kypärälle -kampanjaa korvauksetta.
  • Kirjoitan blogiani ja somesivustoa avustettuna. Esimerkiksi ystäväni ja henkilökohtainen avustajani auttavat tekstien ja postauksien kanssa, sillä omat voimarani ovat kovin vähäiset. Kannattaa myös lukea kirjoitukseni “Blogitekstin kirjoittaminen“, josta selviää tarkemmin miten aivovamma vaikuttaa asiaan.
Kommentoi