Aivovammautuneen yrittäjän arkea hevostapaturman jälkeen

Hevoset -messut mukana Kyllä kypärälle -kampanjassa

Hevoset -messut mukana Kyllä kypärälle -kampanjassa

Vuonna 2016 eräässä ulkomaisessa hevostapahtumassa sattui ikävä tapaturma, jossa hevonen potkaisi toimihenkilöä päähän. Minuun otettiin tämän tapauksen jälkeen paljon yhteyttä ja pyydettiin ottamaan asiaan kantaa Kyllä kypärälle -kampanjassani. Koska kypärä pelasti henkeni ja auttoi täpärästi välttämään täydellisen halvaantumisen, halusin tietenkin tehdä parhaani auttaakseni edistämään Suomen hevostapahtumien turvallisuutta. Ehdotin Hevoset-messujen järjestäjille uudistusta, jonka myötä kypärän käyttö tulisi tapahtumassa pakolliseksi myös areenalla työskenteleville toimihenkilöille. 

Hevoset voivat joskus käyttäytyä arvaamattomasti ja radalla, hevosten läheisyydessä työskentelevät ihmiset voivat silloin joutua hengenvaaraan etenkin, jos minkäänlaisia turvavarusteita ei käytetä. Loppujen lopuksi toimihenkilöiden käyttämistä turvavarusteista hyötyy koko organisaatio. Mahdolliset tapaturmat voivat tulla yllättävän kalliiksi järjestäjille, jos toimihenkilöillä ei ole tapaturmavakuutusta (joka sekään ei takaa korvauksien maksamista, kuten tiedämme) tai asianmukaisia turvavarusteita, joilla suurempien vammojen syntymistä pystytään onnettomuustilanteissa ehkäisemään. 

 

Hevoset-messujen järjestäjät päättivät aloitteeni myötä lähteä parantamaan tapahtumansa turvallisuutta. Siispä Tampereella nähdään MIPS-teknologialla varustellut Back on Track kypärät kaikkien areenalla työskentelevien toimihenkilöiden päässä!

MIPS-teknologia on kehitetty muistuttamaan aivojen omaa suojausjärjestelmää. MIPS järjestelmällä varustetun kypärän iskeytyessä johonkin, kypärän sisällä oleva ‘hattuosa’ ei liiku juurikaan, vaan kypärän kuori liikkuu.  Tämä liikkuva kuoriosa ottaa testien mukaan pois liike-energiasta jopa 39%. Tämä voi ehkäistä venymistä aivoissa. MIPS-teknologialla varustettuja kypäriä löytyy ratsastuksen lisäksi mm. lasketteluun, moottoriurheiluun ja pyöräilyyn.

mikä on MIPS-teknologia

Toimihenkilöiden kypäräuudistuksen lisäksi turvallisuus on muutenkin Hevoset-messuilla paljon esillä. Hevosten kanssa työskennellessä ja harrastaessa on otettava huomioon monia asioita, jotta kaikki voi sujua turvallisesti. Turvallisuus on aina monen asian summa. Siihen vaikuttaa esimerkiksi hevosen koulutustaso, ratsastajan osaaminen, hevosen ja ratsastajan oikeanlainen mielentila ja vireystaso sekä tietysti ehjät ja sopivat varusteet.

Olen sunnuntaina 8.4.2018 mukana Hevoset-messuilla järjestettävässä paneelikeskustelussa Taito lisää turvallisuutta – tunnista, ennakoi ja valmistaudu. Minun lisäkseni paneeliin osallistuu useita hevosalan huippuosaajia, kuten eläinten käytösneuvoja ja hevosten valmentamisen, käyttäytymisen ja kouluttamisen maisteri Jaana Pohjola, kilparatsastaja Henri Ruoste, valmentaja ja eläintenkouluttaja (AT) Anna Kilpeläinen, master-opettaja ja ammattivalmentaja Anu Korppoo sekä estevalmentaja ja kilparatsastaja Matti Eklund

Messuilla järjestetään myös Kyllä kypärälle -kouluratsastuskilpailu, jota sponsoroi Hankkija. Halusin liittää kampanjani kouluratsastusluokan yhteyteen, sillä kouluratsastuksen parissa turvavarusteiden käyttö ei (vielä) ole yhtä yleistä, kuin esimerkiksi este- ja kenttäratsastuksessa. 

Itse olen tavattavissa Kyllä kypärälle & Hevoset-messujen osastolla 421 E-hallissa. Osastoamme isännöi Back on Track asiantuntija Toni Nieminen ja löydät osastolta messutarjouksessa olevat M.I.P.S LYNX kypärät. Lisäksi osastolla on tavattavissa lukuisia mielenkiintoisia vierailijoita. Lauantaina osastolla mm. Katja Ståhl ja Korumies Arvi, sunnuntaina panelistit sekä ratsastuspsykologi Anna Andersen. Mukana messuilla on tietenkin Uuno aputassu

 

 Tavataanko messuilla? Muista osallistua lippuarvontoihin somekanavissani!

 

  • Hevoset-messut Tampereella 7.-8. huhtikuuta.
  • Jos et ole vielä seuraa minua ja Uunoa Facebookissa tai Instagramissa, tule mukaan!
  • Kuvat: Tiina Karhula. Meikki: Jonna Härkänen
  • Teen Kyllä kypärälle -kampanjaa korvauksetta.
  • Kirjoitan blogiani ja somesivustoa avustettuna. Esimerkiksi ystäväni ja henkilökohtainen avustajani auttavat tekstien ja postauksien kanssa, sillä omat voimarani ovat kovin vähäiset. Kannattaa myös lukea kirjoitukseni “Blogitekstin kirjoittaminen“, josta selviää tarkemmin miten aivovamma vaikuttaa asiaan.
Kommentoi