Aivovammautuneen yrittäjän arkea hevostapaturman jälkeen

Miten työtapaturmassa vammautunut voi saada oikeutta, kun yhtiöitä ei voi haastaa oikeuteen?

Miten työtapaturmassa vammautunut voi saada oikeutta, kun yhtiöitä ei voi haastaa oikeuteen?

“Haasta Lähitapiola oikeuteen!” Suosituin vinkki mitä minulle on annettu. Lakisääteisen (Lue: yrittäjille pakollinen!) työtapaturman korvauksista kiistellessä asiaa ei voi viedä normaaliin julkiseen oikeusistuimeen. Ainoastaan vakuutusoikeuteen, jossa ei ole suullista käsittelyä, ei normaalia todistelumahdollisuutta eikä mahdollisuutta julkiseen oikeudenkäyntiin. Miten perustuslakimme tässä mielestäsi toteutuu?

Vakuutusyhtiö voittaa halutessaan aina. Yksilö ei pärjää vakuutusyhtiöitä tai vakuutusoikeutta vastaan taistelussa – häviäjiä on liian paljon. Esimerkiksi vuonna 2016 vain 9% tapaturmien hylkypäätöksistä muutettiin hakijan hyväksi. Kuntoutusasioissa vain 5%. Jokainen ymmärtää kenen etua vakuutusyhtiön lääkärit ja muut vakuutusyhtiön palkkaamat henkilöt ajavat. Erittäin outoa on se, kun samoja henkilöitä esiintyy vakuutusjärjestelmässä useissa rooleissa. Ensin lainsäädäntöä tekemässä. Sitten tekemässä noihin lakeihin perustuvia päätöksiä oikeudessa.

Suomalainen vakuutusoikeusjärjestelmä ei täytä länsimaisen oikeusjärjestelmän minimikriteereitä joita on mm. mahdollisuus avoimeen julkiseen oikeudenkäyntiin. Vakuutusoikeus tekee suurimman osan päätöksistä papereiden perusteella, jolloin ei ole mahdollisuutta normaaliin ja hyvän oikeuskäytännön mukaiseen todisteluun. Voiko tapaturmaisesti vammautunut saada oikeutta, kun yhtiöitä ei voi haastaa normaaliin oikeusistuimeen?

Aivovammani diagnosointi on mennyt Käypä hoito-suosituksien mukaisesti ja olen saanut ensimmäisen diagnoosin jo tapaturmapäivänä HYKSissä. Kuukautta myöhemmin diagnoosi on tarkentunut diffuusiksi keskivaikeaksi aivovammaksi HYKSin neurologian ylilääkärin toimesta. Laajojen moniammatillisten tutkimusten jälkeen aivovammani jälkitila on todettu vaikeaksi. Lähitapiolan mielestä olen täysin työkykyinen. Päätökseen ei ole osallistunut yksikään neurologi, sillä Lähitapiolassa ei ole yhtään neurologia. Asiastani päättää Lähitapiolan lääketieteellinen johtaja. Mikä on edes vakuutuslääketiede, olemassa on ainaostaan lääketiede?

Isku päähän voi viedä kaiken, silti se ei Lähitapiolan mielestä ole korvausperuste. Monimuotoinen oirekuva johtuu heidän mielestään jostain muusta kuin tapaturmasta, vaikka mitään muuta syytä he eivät ole pystyneet osoittamaan eikä laajoissa tutkimuksissa ole löydetty kuin aivo-ja niskavamma. Oireeni ovat alkaneet tapaturmapäivästä, johon asti työskentelin täysipäiväisesti. Lähitapiolan ei tarvitse perustella päätöksiä, tähänkin lainsäädäntömme antaa mahdollisuuden.

Mikäli aihe kiinnostaa ja haluat ymmärtää miten vammautuneiden asemaa voisi parantaa, suosittelen katsomaan Youtube videonVahinkovakuutettujen oikeusturvaseminaari.

Viime kesäkuussa kokosin blogitekstiini “Lähes kaksi miljoonaa lukijaa ja tukijaa – millainen on yrittäjän oikeusturva?” ajatuksiani ja median uutisointia korvauskiistasta Lähitapiolan kanssa.

Elokuussa 2016 päivitin Facebook-sivuilleni tilanteestani postauksen. Tilanne on nyt lähes vuotta myöhemmin samanlainen.Lähitapiola ei korvaa

Päivitykseen reagoi yli 56 000 henkilöä ja sitä jaettiin todella paljon. Mediassa nousi uudestaan iso kohu Lähitapiolan menettelystä. Kokosin tähän tekstiin jotain artikkeleita:

11.8. Iltalehti Lähitapiola yrittäjän vakuutus

Varatuomari kritisoi Lähitapiolaa ja muita vakuutusyhtiöitä häikäilettömäksi. Iltalehti 12.8.

Lähitapiola huijaa asiakkaita

Viestinnän professori kommentoi tapausta Iltalehti 11.8. :Yrittäjän työtapaturma Lähitapiola ei korvaa

13.8. Helsingin Uutiset Vakuutusyhtiöt väärässä 97 prosentissa aivovammatapauksista

Lähitapiola väärässä aivovammatapauksissa

Helsingin Uutiset 26.8. Kansanedustaja Jari Ronkaisen kannanotto.

Kansanedustaja Jari Ronkainen Lähitapiola yrittäjät

Syyskuussa olin Huomenta Suomen haastateltavana:

Syyskuussa olin puolisoni Sampsa Astalan kanssa Iltalehden haastateltavana liittyen Juhli Elämää- tukikonserttiin.

PUKKILAN YRITTÄJÄT 23.9. ALOITE

Pukkilan Yrittäjät on hallituksen kokouksessaan 12.9.16 päättänyt esittää SY:lle, että SY antaisi lausunnon Yrittäjäjärjestöjen nimissä:

Vakuutuslääkärit ja korvausten epääminen:

Vakuutusyhtiöiden toiminta korvausten epäämisessä työtapaturmatapauksissa varsin epäreiluin perustein on viime vuosina kasvanut.

Esitämme, että lakiin pitäisi saada muutos:

Jos 2-3 potilaan tutkineen lääkärin mielipide vammojen laadusta ja niiden aiheutumisesta on sama, ei vakuutusyhtiön lääkärillä (joka ei potilasta edes tutki) olisi oikeutta tätä diagnoosia kumota eikä korvausta näin evätä.

Toiseksi vakuutuksia myydessä pitäisi olla vastuu tuotteen oikeellisuudesta myös myyjällä (kuten muissa palveluita myyvissä yrityksissä yleensä). Vakuutuksia myydään käsitteillä joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa (esim. ”täysarvo”). Käsitteet tulisi yhtenäistää ja vakuutuksesta tehdä suoraviivaisempi tuote, jotta ei synny epäselvyyksiä mitä on ostettu.

Toivomme että otatte aloitteemme käsiteltäväksi

Pukkilan Yrittäjät ry

30.10.2016 Aivovammaliitto:

8.3.2017 Jari Ronkainen:

lähitapiola, vakuutuslääkärit, aivovamma, jari ronkainen

Suomenuutiset 11.3.2017

Kommentoi