Omasta koirasta avustajakoira

Omasta koirasta avustajakoira

Valmista avustajakoiraa haetaan Invalidiliitosta, mutta koiraa joutuu odottamaan jopa kymmenen vuotta. Mikäli koet, että hyötyisit avustajakoirasta, on sinun mahdollista kouluttaa koira itse. Virallisen statuksen saaminen koiralle ei ole kuitenkaan helppoa ja vaatii oman sitoutumisen lisäksi myös ammattilaisten apua. Lukemalla aiemmat kirjoitukseni, kuten ”Avustajakoiran kouluttaminen on myös kuntoutusta.” saat lisää tietoa avustajakoiran itsekoulutuksesta, mutta myös vinkkejä ’kotikoiran’ koulutukseen.

Oman koirani matka avustajakoiraksi on nyt puolivälissä. Uuno läpäisi hiljattain avustajakoirien luonnetestin ja lonkkakuvat ovat hyvät. Vaikea testi sujui mallikkaasti, mutta portaissa kulkemista on yhä harjoiteltava. Uuno saattaa toisinaan mennä portaat vauhdilla tai sitten kesken matkaa kääntyä ympäri ja mennä loput portaista peruuttaen. Olen tästä haasteesta kirjoittanut aiemminkin, kuten postauksessa: ”Toteuttamassa unelmaa avustajakoirasta”.

Ammattilaisten kanssa suunnitellut ja toteutetut porrastreenit ovat auttaneet ja oivalsimme, että taustalla on Uunon heikko takajalkojen hallinta. Koiran lihaksiston jumit sekä tasapaino ja koordinaatio ongelmat voivat näkyä myös erilaisina käytösongelmina kuten puremisena, arkuutena tai pelkona.  Tasapainopallojen- ja tyynyjen sekä erilaisten liikkeiden avulla on mahdollista treenauttaa koiran tasapainoa sekä syviä tukilihaksia. Tämä auttaa koiraa elämään terveenä pidempään sekä lievittää monia ongelmia, jotka voivat kummuta lihaskireydestä. Saavuttaakseen treeneillä maksimaalisen hyödyn on tärkeää muistaa myös venyttely ja jälkihuolto.

 Monipuolisen harjoittelun lisäksi Uuno on saanut apua ongelmiin hieronnasta, akupunktiosta, osteopatiasta ja syväaaltohoidosta. Syväaaltohoito hoitaa ja pehmittää lihaskalvoa eli faskiaa. Koneen muodostama tärinä vaikuttaa syvällä lihaksessa.  Treenien ja hoitoen ansiosta portaissa kulkeminen sujuu kokoajan paremmin.

Vastaantulevien koirien sujuvassa ohituksessa on vielä koulutettavaa. Uuno on toisinaan turhan innokas muita koiria kohtaan ja saattaa välillä vetää hihnasta tai haukkua. Syksyllä tehty kastraatio helpotti tilannetta ja tämän lisäksi olemme treenanneet joka ikinen kerta, kun astumme ovesta ulos. Koirien koulutuksessa tärkeää onkin, että se on johdonmukaista. Vetämiseen ja yli-innokkuuteen auttaa monesti rauhassa katsomisen opettaminen ja yleisesti kontaktin vahvistaminen. Mikäli sinulla on samoja ongelmia koirasi kanssa, suosittelen myös tarkastelemaan koirasi päivää. Mitä se sisältää? Saako koira toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan? Onko virikkeitä ja liikuntaa riittävästi? Entä lepoa? Näin liikunta-rajoittesena on haastavaa tarjota tarpeeksi liikuntaa koiralle, sillä en voi esimerkiksi lenkittää pitkiä matkoja tai juosta. Onneksi löysin Helsingistä koirauimala Sportti Hurtan, jossa olen uittanut Uunoa noin kerran viikossa. Uinti on todella hyvää liikuntaa ja sopii hellävaraisuutensa vuoksi monelle koiralle.

Uinti vahvistaa koiran syviä lihaksia aivan eri tavalla, kuin mikään muu liikuntamuoto ja jo puoli tuntia uintia vastaa todella pitkää lenkkiä. Uinnista on ollut rauhoittuimisen ja kunnon nousun lisäksi myös muuta hyötyä.  Avustajakoirat eivät saisi reagoida mihinkään lentävään, joten niille ei saa heittää mitään. Tämä on vaikeuttanut noudon harjoittelua, sillä paikallaan oleva tavara ei ole myöskään kovin kiinnostava. Veteen avustajakoirille saa heittää leluja ja tämän ansiosta koirani on vihdoin oppinut noutamaaan tavaroita.

Mikäli haluat tukea avustajakoirien koulutusta, tule viettämään mukava päivä ensi sunnuntaina 20.5. Oulunkylään Match Show’hun. Avustajakoira ry:n järjestämässä hyvän mielen mätsärissä etsitään koirista positiivisia puolia ja palkitaan koirakoita hyvästä yhteistyöstä. Luvassa on huikeat palkinnot. Lisätietoja löydät Facebook tapahtumasta Hyväntekeväisyys Match Show.

  • Avustajakoirien hyväntekeväisyys Match Show Oulunkylässä 20.5.
  • Jos et ole vielä seuraa minua ja Uunoa Facebookissa tai Instagramissa, tule mukaan!
  • Kuvat: Kuvatoimisto Rodeo, Krista Riitinki ja Saara Auvinen
  • Kirjoitan blogiani ja somesivustoa avustettuna. Esimerkiksi ystäväni ja henkilökohtainen avustajani auttavat tekstien ja postauksien kanssa, sillä omat voimarani ovat kovin vähäiset. Kannattaa myös lukea kirjoitukseni “Blogitekstin kirjoittaminen“, josta selviää tarkemmin miten aivovamma vaikuttaa asiaan.
Kommentoi