Raha ratkaisee, ei se kuntoutuuko aivovammasta

Raha ratkaisee, ei se kuntoutuuko aivovammasta

Viime aikojen uutisointia seuranneena huokaisen huolestuneena, kuinka onnekasta on päästä laadukkaaseen laitoskuntoutukseen. Heti onnettomuuden jälkeen olin lyhyellä kuntoutusjaksolla ja pari vuotta sitten pidemmällä kuuden viikon jaksolla. Laitoskuntoutuksen välissä olen saanut myös avopuolen kuntoutusta. Olen nyt kolmannella jaksolla täällä Validiassa. Tätä kirjoittaessa on viides päivä kuntoutumista menossa ja tulevaisuuteen panostaminen täällä jatkuu lokakuun loppuun.

Kuntoutukseni maksaja on Kela. Siellä tehtiin viime kevään aikana suuria päätöksiä ja kilpailutuskriteerejä uudistettiin isolla kädellä. Uudistuksen tuulet koskivat vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen avoterapiaa ja tarjouskilpailussa menestyivät ne, jotka ymmärsivät tarjota mahdollisimman edullista hintaa. Uusi palvelutuottajien listaus astuu voimaan vuoden alusta.

Kelan tarjouskilpailun valintakriteereissä hinnan merkitys oli 80 prosenttia ja laadun 20 prosenttia. Tässä kilpailussa laatu tarkoittaa erityisosaamista, jonka ammattilainen on hankkinut erikoistumalla, kouluttautumalla ja työkokemuksella. Sivuhuomautuksena tästä pohdin, onko tärkeämpää ostaa halvalla vai saada tuloksia?

Vuoden vaihteen jälkeen en pääse enää Validiaan laitoskuntoutukseen Kelan maksusitoumuksella. Myös pitkä ja tuloksekas hoitosuhteeni fysioterapeuttiin katkeaa. Tammikuussa minulla on toivottavasti tarmoa tutkia Kelan listaamia  yrityksiä lävitse ja selvitellä löytyykö heiltä osaamista ja aivovammakuntouttamiseen erikoistunutta terapauttia.  Joka tapauksessa uuden ammattilaisen kanssa menee pitkään, ennen kuin ollaan samalla tasolla.

Vammautumisen syy ja historia on jokaisella omanlaisensa. Toimintaa ja elämää rakennetaan monelta osin täysin uusiksi. Ongelmat, edistymiset, takapakit, toipumisloikat ja tulevaisuudennäkymät ovat jokaisen henkilökohtaisia asioita, ja niiden kautta mennään myös syvälle ihmisen sieluun. Kuntoutujan ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten väliset hoitosuhteet ovat hyvin merkityksellisiä. Kela on nyt uudistushalussaan keskittynyt lyhytkestoisten säästöjen hakemiseen, ja näin toimimalla se romuttaa monen vammaisen kuntoutumisen pitkäksi aikaa. Kuntoutumisen kustannukset tulevat kasvamaan rajusti.

Oikea-aikainen ja oikeanlainen kuntoutus, kerrottuna oikealla määrällä takaa vammautuneelle sekä parhaan hyötysuhteen että edullisimman ja parhaan mahdollisimman tuloksen. Jos sinun pitää viedä tavaroita joka päivä jyrkkää mäkeä ylös korkeuksiin, niin hankitko halvimman mahdollisen mopoauton ja kuljetat tavaroita sinne monta kertaa päivässä peläten kestääkö menopelisi ja pysyykö se edes kaarteissa tiellä? Vai hankitko auton jolla kerralla viet tavarat perille turvallisesti?

Kuntoutusjaksoni pituus täällä Validiassa on tällä kertaa kaksikymmentä päivää. Päivät on täynnä ohjelmaa, ja kuormitus on kova. Kuntoutuksesta toipuminen kestää kotiin päästyäni pari kolme viikkoa, sitten olen taas minun normielämässä ja rytmissä kiinni. Tämän jälkeen kuntoutuksen hyödyt tulevat ilmi arjessani. Mutta entäpä jos kuntoutusta ei enää olisi? Se tarkoittaisi ainakin kunnon heikkenemistä, melko nopeasti myös avustajatarpeen kasvamista, ehkä ambulanssikyytejä ja sairaalapäiviä. Hmm – kallista lystiä sekin.

Odotan jo vuoden parasta aikaa. Joulun odotus ja valmistelu on käynnissä ennemmin kuin arvaattekaan. Paras joululahja vammaisille olisi saada tähän asiaan jotain järkeä. Nopeasti. Kuntouttaminen on aina yksilöllistä, mutta tavoitteena kaikissa tapauksissa on kuitenkin päästä toipumisessa eteenpäin, ja/tai ylläpitää jo saavutettuja tuloksia. Säästöt ropisevat jatkuvina pieninä puroina suoraan yhteiskunnan kassaan, esimerkkinä vaikka lääkkeiden, avustajien ja kuntouttamisen tarpeen vähentyminen. Ja kuntoutumisen seurauksena voi olla myös että vammautunut pystyy antamaan oman panoksensa tälle meidän yhteiskunnalle.

Seuraavaksi kirjoitan joulupukille kirjeen ja pyydän lahjaa: Voi kun Validia voisi jatkaa korkeatasoista ja tuloksellista aivovammakuntoutusta myös Kelan maksamana niin laitosmuotoisesti kuin avoterapianakin.

aivovamma kuntoutus

Kommentoi