Aivovammautuneen yrittäjän arkea hevostapaturman jälkeen

Toteuttamassa unelmaa avustajakoirasta

Toteuttamassa unelmaa avustajakoirasta

Koiran kouluttamisessa on tärkeää kontakti ohjaajan kanssa. Avustajakoiralta vaaditaan erityisen hyvää keskittymistä vaativassakin ympäristössä. Uuno täytti lokakuun alussa 10 kuukautta. Koulutuksen alkutaival oli loistava, siitä voit lukea täältä:  “Avustajakoiraoppilas Uuno ei ole vain ystävä, tuleva apuväline tai työntekijä”. Syksyllä murrosiän alkaessa meinasi kuitenkin usko loppua – vaikka kesän aikana mm. nämä asiat vahvistuivat:

-Luoksetulo (vapaana ilman hihnaa jopa toisten koirien ollessa häiriönä)
-Omalle paikalle meneminen ja siinä pysyminen
-Istuminen omasta aloitteesta oikeissa paikoissa (esim. liikennevaloissa, autosta poistuminen)
-Kovien äänien sietäminen (paukkutestattu starttipistoolilla ja ilotulituksilla)
-Asioiden tiputtaminen suusta (lelut, herkut)
-Tavaroiden nostaminen ja noutaminen
-Paikallaan seisominen (jopa eläinlääkärissä eturauhasen tutkiminen)
-Kontaktin pito vaikeassa tilanteessa (mielenosoituksessa ja Porispere-festareiden backstagella).
Videolla 6 kuukautinen Uuno kaupassa:

Kesällä Uuno arasteli mökillä olevia liukkaita avoportaita, jonka jälkeen jännitys siirtyi muihinkin portaisiin. Tätä ongelmaa ratkoimme käymällä eläintenkouluttaja Petra Saarmanin kanssa pelastuskoirien raunioradalla harjoittelemassa erilaisilla alustoilla liikkumista. Harjoitus ei ollut vaikea ainoastaan koiralle, vaan minunkin tasapainoni oli koetuksella. Jo pieni pätkä kävelyä epätasaisella alustalla sai aikaan neurologisen vapinan jaloissani. Treeni huipentui korkeiden ja jyrkkien avoportaiden kiipeämiseen, jonka jälkeen Uunon kanssa portaissa kulkeminen alkoi helpottaa.

Kävimme eläintenkouluttaja Petra Saarmanin kanssa pelastuskoirien raunioradalla harjoittelemassa erilaisilla alustoilla liikkumista. Takkini alla on Uunolle huippu palkkio – sen lemppari lelu, jonka se sai mentyään vaikeat avoportaat!

Kymmenen kuukauden yhteinen matkamme on ollut todella antoisa ja ihana, mutta oma jaksaminen on ollut koetuksella. Vähäisiä voimavarojani kuluttaa eniten vakuutustaistelu Lähitapiolan kanssa. Koiran kouluttaminen sen sijaan on auttanut minua kuntoutumaan. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan aivovammasta toipumisessa auttaa, jos pystyy tekemään samantyyppisiä asioita, joita on ennen vammautumista tehnyt hyvin tavoitteellisesti. Olen aikaisemmin käyttänyt hevosten koulutuksessa samoja tekniikoita, joita käytän nyt Uunon kanssa. Koiran kouluttaminen ennestään tutuilla ja suoraan selkärangastani tulevilla koulutusmetodeilla on minulle vähemmän kuormittavaa kuin vaikkapa puolen tunnin keskustelu.

Porrastreenit huipentuivat jyrkkien avoportaiden kulkemiseen.

Syyskuussa naiset sekoittivat Uunon pään. Koirankouluttajamme sanoin se muistutti juuri ajokortin saanutta nuorta pojan kloppia, joka yritti epätoivoisesti hurmata jokaisen vastaantulevan tyttökoiran hurjilla rallitempuillaan. Erityisesti vierellä kontaktissa kulkeminen ja omalla paikallaan maassa maltillisesti pysyminen tuottivat ongelmia. Naiset menivät jopa kylmäkuivattujen lihapullien edelle, vaikka tutkimuksen mukaan labradorinnoutajat ovat geneettisesti persoja ruualle.

Syyskuun lopussa eläinlääkärimme Suvi antoi Uunolle hormonipistoksen ja nyt tilanne on vihdoin rauhoittunut. Tarkoituksena on aloittaa avustajakoiratehtävien eteenpäin vieminen mm. tavaroiden noutamisen osalta. Avustajakoirien tulisi osata kulkea vapaana omistajan lähellä. Tämä vaatii meiltä vielä harjoittelua ja ulkopuolisen kouluttajan tukea. Olen hankkinut koiran itse ja maksan siihen liittyvät kustannukset pienestä kuntoutustuestani. Rotukoirakävelystä saatujen tulojen avulla olen pystynyt maksamaan noin 10 koirankoulutuskertaa. Jatkokoulutuksen rahoitus pitää vielä ratkaista jotenkin.

koiranpennun koulutus
Matka on vielä pitkä, mutta onneksi matkalaukku on pakattu hyvin.
Kommentoi