Väsymys, johon uni ei auta

Väsymys, johon uni ei auta

Aivovammaviikon vuoksi haluan avata diffuusista aksonivauriosta johtuvaa väsymystä ja ylikierroksia omasta, muiden aivovammaisten, puolisoni ja Validia Kuntoutus Helsingin johtavan neuropsykologin Jaana Sarajuuren näkökulmasta.

Eri aivoalueita toisiinsa yhdistää aksonit. Näissä aksoneissa tapahtuu aivovamman yhteydessä venyttymistä, hiertymistä tai katkeamista ulkoapäin tulevan voiman seurauksena. Alue johon diffuusi aksonivaurio kohdistuu, on vireyden ja valvetilan säätelyn keskus, ikään kuin aivojen ’akku’. 

Iphone, johon on ladattu kaikki sovellukset, mutta akku kestää vain yhden sovelluksen käyttämisen päivässä ja akku ei lataudu kunnolla. Akkua on ladattava ennen ja jälkeen sovelluksen käytön sekä kokonainen yö. 

Vammautumisen jälkeen yleinen olotilani on koko ajan unelias, mutta väsymys lisääntyy erityisesti suoritustilanteissa.  Yksi syy on vaurio vireystilaa säätelevissä aivojärjestelmissä: vireystila on alentunut ja tehtävätilanteisse on vaikea pitää aktivaatiotasoa lyhyttäkään hetkeä. Tunne lyhyenkin rasituksen jälkeen on sama, kuin terve ihminen olisi valvonut kaksi vuorokautta.

Syyslomaviikoksi olin saanut kutsut Horse Show’hun ja I love me-messuille. Vaikka tuntuu kipeältä jälleen myöntää itselle ja muille – viikossa neljä pientä menoa on liikaa ja sain maksaa siitä kovan hinnan. Haluan kuitenkin rohkaista muitakin sairastuneita ja vammautuneita nauttimaan elämästä rajotteista huolimatta. Itse ajattelin hyvin pitkään, että sairaslomalla ei saisi nauttia elämästä. Kuntoutuksessa toitotetaan, että itselle mieluisten asioiden tekeminen on parasta kuntoutusta. Juhlitaan siis elämää ja pieniä asioita!

tue aivovammaisia, aivovamma, heijastin
Juhli Elämää-hanke on yhä käynnissä. Nyt on mahdollista tukea hanketta hankkimalla HEIJASTIMIA JA PINSSEJÄ! 
Tuotteet saa hankittua itse valitsemallaan hinnalla 5€ –>
Laita viestiä sähköpostia juhli.elamaa@gmail.com ja saat maksutiedot. Katso lisää hankkeesta: www.saaraauvinen.fi/juhli-elamaa ja vapaat huutokaupan tuotteet osiosta huutokauppa.

Aivovamma ei aina näy minusta ulospäin varsinkaan valokuvissa, joten kurkataanpa valokuvien lisäksi mitä syyslomaviikkoni ’kulisseissa tapahtui’: 

Maanantai: Nukuin ns. varastoon, kun tiesin, että luvassa on ohjelmaa.

Tiistai: Tiistaina iltapäivään asti unta ja illalla Westerback liikkeeseen.

Aira Samulin Saara Auvinen, aivovamma laukkakorut Westerback 1897
Tiistai illlalla menin ystäväni kanssa Westerback 1897-liikkeeseen Horse Show’n virallisille etkoille. Kävin mielenkiintoisia keskusteluita pienyrittäjän sosiaaliturvasta mm. Airan Samulinin kanssa.
Jussi69 ja Saara Auvinen Westerback 1897 liikkeessä.
Jussi haluaa olla mukana ajamassa yrittäjien oikeuksia, tästä lisää myöhemmin. Mahtavaa!

Keskiviikko: Lepoa.

Torstai: Lepoa.

Perjantai: Perjantaina nukuin pitkään ja otin vielä parin tunnin päiväunet. Lyhyt vierailu HIHSissä.

Tuukka Temonen, Olga Temonen, Katja Ståhl, Sampsa Astala ja Saara Auvinen Horse Show'ssa.
Meidät oli Sampsan kanssa kutsuttu Horse Show’n Ladies Nihgtiin vieraaksi.  Oli ihana saada monilta tsemppausta ja nähdä tuttuja. Kuvassa meidän kanssa Olga, Tuukka ja Katja.

Lauantai: Nukuin pitkään ja olin silti hyvin väsynyt herätessä..

Jaana Kivimäki ja Saara Auvinen Horse Show'ssa
Olin ystäväni Jaana Kivimäen kanssa Back on Tracin osastolla noin tunnin. Meillä oli taas tosi mustaa vamppi huumoria – miten ihanaa oli nähdä tämä sisupussi. <3 Sitten takaisin päiväunille..
Korumies Arvi ja Saara Auvinen HIHS Back On Track osasto
Kutsuin Korumies Arvin BOT-osastolle ja tietty laitettiin kypärä asiat kuntoon! Illalla vein ystäväni Horse Show’hun,  jotta nähtiin Arvin hyppäävän Pullukalla. Sen jälkeen takaisin lepäämään ja nukkumaan.

Sunnuntai: Aamulla (eli klo 13) meinasi itku tulla, olin niin poikki. Ystäväni oli kuitenkin tulossa pidemmän matkan päästä Helsinkiin ja olin lupautunut käymään messuilla.

I love me-messut Saara Auvinen ViaVital
Lyhyt visiitti I love me-messuilla kiropraktikko Simo Poutasen (vasemmalla) osastolla ja Back on Track osastolla moikkaamassa Toni Niemistä. Kyllä kypärälle ja BOT:ille! =) Messuympäristö on todella kuormittava, joten hetken kuluttua päätimme jo lähteä messuilta pois.

Ennen vammautumista syyslomaviikko olisi sisältänyt opetusta n. 10-12h/päivä, työskentelyä HIHS:issä ja mahdollisesti messuilla. Nyt noin parin tunnin vierailut tapahtumissa vaati pitkän lepojakson etukäteen ja päivien rytmittämisen päiväunien mukaan. Siitä huolimatta tämä rasitus oli liikaa ja johti ylikierroksiin.

Aivovamman kanssa on opittava etsimään uudet rajat – ylikierroksilla ei saisi kovin pitkään mennä.  Ylikierroksilla ollessa unta ei saa vaikka on kuinka väsynyt, koska ’virta ei katkea’. Uni on yleensä myös melko pinnallista eikä saavuta syvää rentouttavan unein vaihetta, kutsun tätä ”koiran uneksi”. Ylikierroksilla aivot lähtevät pyrimään ja yrittävät ratkaista asioita onnistumatta ja toiminnot jäävät päälle. Sen seurauksen väsyy entisestään ja toimintakyky heikkenee pitkäksi aikaa.

Ainakin kaksi kuukautta olen ollut hyvin väsynyt. Kuormitus on johtanut siihen, että kävely ei ole sujunut niin hyvin, käsien puutuminen ja tärinä on lisääntynyt sekä kivut ovat olleet kovat. Kuukaudet meni tästä syystä ilman blogitekstiä, vaikka kerrottavaa olisi. Tämän teksin kirjoittamiseen meni viikko, voit lukea täältä lisää. Lähitapiolan kanssa tilanne on sama, joten taistelu jatkuu.  Yritän kuitenkin juhlin elämän pieniä iloja – toivottavasti sinäkin!

Kommentoi